שלום, שמי אורן שטרן, אני אח המתמחה בגריאטריה ופצעים קשי ריפוי.
ראיתי לא מעט פוסטים שעולים פה בקבוצה על פצעי לחץ ורציתי להרחיב לכם מעט על הדרכים הקיימות לטיפול ומניעה. וזאת כדי לסייע במניעת כאב וסבל ליקיריכם.
נחלק את הנושא להגדרת פצע לחץ, זיהוי מנויעה וטיפול.
הגדרה:
מהו בעצם פצע לחץ- בניגוד לפצעים המוכרים לכם שנגרמים כתוצאה מפגיעה חיצונית, פצע לחץ מתפתח מבפנים כלפי חוץ. ישנם מספר דרכים בהן פצע לחץ מתפתח אבל הדרך הכללית היא כאשר יש הפרעה לזרימת הדם בעור (אפילו ברמת התאים הבודדים) נוצר מצב של איסכמיה (חוסר חמצן בתאים). כשיש איסכמיה לתא- הוא מת. וכך יוצא שמספר תאים מתים באזור שם. כשהם מתים הם יוצרים יוצרים לחץ על הסביבה וכן הלאה מסביב עד שנוצר פצע לחץ. ברוב המקרים ההפרעה לזרימת הדם קורת בעקבות לחץ על העור משני צדדיו, מהצד החיצוני ע"י גורם קשיח כלשהו (מעקה, קצוות מיטה ואפילו מזרן שאינו מתאים, ומבפנים ע"י העצם. ולכן ישנם מקומות שהם מועדים מראש לפתח פצע לחץ כמו העקבים והאגן.
דרך נוספת לפתח פצע לחץ היא רטיבות. רטיבות מתמשכת גורמת למוות של העור וכתוצאה מכך לפצעים.
בנוסף, אפשר לפתח פצע לחץ על ידי הפעלה של דבר הנקרא כוחות גזירה. דוגמה לכוחות גזירה הם מה שקורה לעור שלנו כשאנחנו מחליקים על הספה. החיכוך עם הספה מושך את העור למעלה (להישאר על הספה) והמשקל של הגוף מושך אותו למטה והלחץ הזה המופעל לשני הכיוונים הורג את התאים וגורם לפצעי לחץ.
זיהוי:
זיהוי פצע הלחץ בדרגה הראשונה לפני שנפתח העור יכול להיות קשה. כאשר יש אזור בעור שאם מקלים את העומס והלחץ עליו והאודם לא יורד נחשוד שמדובר בהתחלה של פצע לחץ דרגה ראשונה. ישנם 4 דרגות וכל דרגה היא עוד עומק של פגיעה בעור, ברגע שהעור כבר נפער זה יהיה דרגות 2-4 וכדי לטפל בהן תהיו חייבים איש/ת מקצוע.
אם יש שכבה שחורה מתחת לעור גם פה נחשוד לפצעי לחץ ויש להיוועץ עם איש מקצוע בהקדם.
במידה והפצע הוא בדרגה ראשונה אין להקל ראש. בהיעדר טיפול נכון ההתדרדרות יכולה להיות כהרף עין.
מניעה:
הדרך הטובה ביותר לעזור למנוע פצעי לחץ היא בעזרת פעולה הנקראת "שינוי תנוחה", זו בעצם פעולה המעבירה את מוקד הלחץ ממקום אחד בעור למקום אחר בעור וכך מאפשרים לעור לשקם את עצמו. המרחק בין שינויי תנוחה במטופלים ללא יכולת תנועתית או בסיכון גבוה לפיתוח פצעי לחץ צריך להיות עד שעתיים. ולכן מטופלים במצב הזה עדיף שמישהו יהי איתם בלילה לבצע שינויי תנוחה. בין אם מטפל סיעודי ובין במוסד סיעודי/ טיפולי.
שינוי תנוחה מתחלק לשני סוגים- שינוי תנוחה בשכיבה ובישיבה.
שכיבה- סיבוב המטופל מצד ימין לצד שמאל ולגב תוך הכנסת כרית מתחת לשכמות בזמן שהוא על הצדדים (כך שהצד של הישבן יהיה באוויר) וכרית מתחת לשוק כשהוא על הגב כך שהעקבים יהיו באויר (חשוב שיהיה מתחת לשוק ולא מתחת לברכיים).
בישיבה נבצע פעולה שנקראת "פוש אפ", הפעולה היא הכנסת ידיים מתחת לבתי השחי של המטופל בזמן ישיבה, לפיתתו מאחורה והרמה מהכסא למספר שניות והושבה חזרה.
בנוסף לשינויי התנוחה גם למשטח עליו ישהה המטופל יש חשיבות גבוהה, במידה ואין פצע פעיל אפשר להשתמש במזרן ויסקו וכרית ויסקו, במידה וכבר יש פצעים ניתן להשתמש גם במזרני אוויר דינאמיים, אך רצוי ואף מומלץ להתאימם ע"י איש מקצוע.
כמו כן לשמור על עור משומן ויבש, שימוש במשחות חיתולים נכונות וניגוב העור כמו שצריך במידת הצורך.
טיפול:
כבני משפחה- הדרך היחידה שנכונה לכם לטפל בפצע היא מניעה.
כל דבר אחר- בבקשה, תשאירו לאנשי המקצוע המוסמכים לכך. באמת, הניואנסים הקטנים בין הטיפולים והאפשרויות השונות הם דברים שלומדים משנים של לימוד וניסיון. תנו לאנשי המקצוע לטפל.
השתמשו באחות להתאמת טיפול.
ברופא למעקב רפואי והפניות במידת הצורך.
בדיאטנית לתמיכה תזונתית.
בפיזיוטרפיסט או אחות להתאמת מזרן וכסא.
אני כן יכול להגיד מה לא לעשות:
* אל תבצעו עיסוי בפצעים דרגה ראשונה. כוחות הגזירה שהזכרתי מקודם? ביצוע עיסוי מחריף את המצב. אל תקחו קרם או משחה ותעשו על הפצע עיסוי, אתם רק תחריפו את המצב. אפשר לקחת מעט קרם או שמן תינוקות ובעדינות להעביר יד על המקום, וגם אז- עדיף להתייעץ עם איש מקצוע לפני.
* אל תשתמשו במשחות שלא ניתנו על ידי אנשי מקצוע. אין משחה אחת שמתאימה להכל. התאמה של טיפול לפצע זה לאנשי מקצוע.
* אל תקבלו עצות בפייסבוק. כל מי שבא ואומר ש-"לאבא שלי היה את משחה X" ו-"אמא שלי השתמשה בחבישה Y" באים עם כוונות טובות, באמת, אבל אין להם את הידע והם לא באמת מבינים או רואים את התמונה הגדולה. אני אגיד יותר מזה, לאותו מטופל, פצעים עם רקע זהה באותה גפה יכולים להיות טיפולים שונים, וזה בהתאם לשיקולו של איש המקצוע.
* אל תקחו מזרני ביצים מיד שרה. ליד שרה יש כוונות טובות, באמת, אבל המזרני הביצים שלהם עושים יותר נזק מתועלת.
* אל תייבשו את הפצע. זה מיתוס שחייבים לנפץ- פצעים לא צריכים להיות יבשים, הם גם לא צריכים להיות רטובים הם צריכים להיות מספיק לחים כדי שיוכלו להירפא. עור יבש הוא עור מת שלא גדל ולא יוכל להחלים מבחוץ.
* אל תשתמשו ברוקחות אסורה. כמו שלא תקחו אינסולין שחבר שלכם הכין עם ערכת כימיה במחסן שלו- גם כאן. יש אישורים של משה"ב שמחייבים גוף שעוסק ברוקחות מסיבה מסויימת, וזה כדי שתקבלו בדיוק את מה ששילמתם עליו.
* אל תשתמשו במספר אנשי מקצוע במקביל. לאנשי מקצוע שונים יכולים להיות דרכים שונות לטפל בפצע. יש פצעים שיש מספר דרכים אפשריות לטפל בהם. אבל קפיצה ממטפל למטפל למטפל תגרור חוסר עיקביות ופגיעה במטופל. הטיפול בפצע קשה ריפוי ופצעי לחץ לוקח זמן, זה תהליך.
* אל תוסיפו סתם חלבון לתפריט. נכון שתזונה עשירה בחלבון יכולה לעזור בריפוי הפצע, אבל יש הגבלות שבגללן צריך להגביל. תשתמשו באנשי מקצוע.
* אם בן אדם בא ואומר לכם אני מרפא את הפצע ב100% אל תקחו אותו. ולמה- הוא שקרן. אני טיפלתי באלפי פצעים, אי אפשר להתחייב לריפוי ולמשך ריפוי, וכל מטפל שכן- קחו בערבון מוגבל. אני כן יכול להגיד שטיפלתי בהרבה פצעים מהסוג הזה ושבד"כ לוקח X זמן להירפא, אבל אף אחד לא יכול להבטיח לכם, גם ב99% מהפעמים זה מצליח יהיו פעמים שבהן יש עוד כמה משתנים לא ידועים שמעכבים או מונעים את הריפוי.
את הפוסט הבה אקדיש לסידור מיטה למטופל סיעודי. יש דרך נכונה לסדר מיטה למטופל כדי שיהיה לו את הנוחות המקסימלית לשהות בה ולמטפל את הנוחות המקסימלית לטפל בו בלי להרוס את הגב.
במידה ויש לכם נושאים נוספים שתרצו שארחיב עליהם אשמח אם תוכלו להוסיף בתגובות.
וכמובן, על כל שאלה מקצועית אשמח לענות ולהרחיב.
אורן שטרן מרכז את תחום הפצע בבית החולים בית בלב בראשון לציון ומתמחה בטיפול בפצעים קשי ריפוי וחבר בצוות המייסד של פצעים וכל השאר